diumenge, 1 de febrer del 2009

La Font de Can Ginesta


Pel Nadal com cada any va arribar a la bústia de casa el calendari que edita l'Ajuntament. Ja es costum d'altres anys que cada mes se'ns presenti amb una fotografía, fent referència a la natura, a les festes, a llocs del municipi... Aquest any cada mes és acompanyat d'una foto antiga d'algun indret del poble, la majoria de les fotografíes són de principi del segle XX inclús n'hi ha una de l'esglèsia de 1880.

Però per mi n'hi ha tres de molt especials, les que acompanyen als mesos d'abril, juliol i agost.

El mes de juliol ens ensenyen la Font de Santa Anna el 1915, el mes d'agost la Font de Can Gurgui el 1925 i malgrat que mirant les fotos veiem indrets un tant diferents als que podem visitar avui, gairebè un segle desprès, sense cap mena de dubte l'instantànea més especial és la del mes d'abril; la Font de Can Ginesta el 1915.


On t'era la Font de Can Ginesta?


On abans hi havia la Font de Can Ginesta, avui trobem els voltants del forat 16 del camp de golf de Vallromanes, dit d'una altra manera, la font la trobaríem a tocar de la carretera de Granollers al Masnou, tot just davant del "garden" Vallromanes Verd.


l'Enric Garcia-Pey al llibre "Vallromanes. Noms de lloc i casa", la descriu com un bellíssim indret amb arbres altíssims i taules i bancs per fer la fontada. Era un lloc molt conegut i visitat. La font quedava just a sota de la cara de ponent de la carretera de Granollers al Masnou, poc més avall del trencall per anar a la casa.


Entre altres curiositats tambè comenta que la casa tenia dues mines, una donava al safareig, l'altre al pou; doncs l'aigua del safareig era bona per coure les mongetes, en canvi l'altra no, perquè portava massa calç.


Per altra banda a La Vanguardia del 16 de novembre de 1935 tambè es parla de la Font de la Ginesta.

A la pàgina 13, a la secció de ciclisme, podem llegir que l'endemà el Club Ciclista San Martí celebrarà la seva diada excursionista a la Font de la Ginesta, celebrant-se entre altres actes el sorteig d'una bicicleta, al qual tindran dret totes les entitats que assisteixin a la festa.

S'anuncia que a la festa tambè hi aniran la secció ciclista de la Unió Esportiva Sants i el Club Ciclista Provensalenc.

La noticía tambè ens indica l'hora de sortida dels diferents locals de les entitats així com el recorregut.


Finalment al treball d'en Josep Gurri i Amadeu Rovira "Les Fonts del Vallès Oriental: de Sant Fost a la Roca" publicat l'any 2000 al número 19 de la revista Lauro tambè fan esment de la font, quan comenten que a aquesta font tambè se l'anomenava la font dels Taxistes, tanmateix era un dels lloc predilectes de la gent d'aquest gremi que venien de Barcelona

I fins aquí aquest petit viatge en el temps.