diumenge, 29 d’agost del 2010

El temps a la Serralada Litoral

El termòmetre que divendres es va enfilar força.

Com us vaig comentar la setmana passada, en principi en aquesta entrada havíem de parlar de la Fonteta de Can Gurri, però l'extrema calor del divendres m'ha fet canviar de plans.

Desprès d'escoltar que a Barcelona potser feia 200 anys que no s'assolien aquestes temperatures i patir una calor més pròpia del sud de la Península Ibèrica, vaig decidir averiguar si aquesta situació era molt extraordinària.

I desprès de consultar les dades que ofereix el "METEOCAT" referent a 2010, 2009, 2008, 2007, 2003, 2002 i 2001 (d'altres anys no és possible obtenir informació) i de l'observatori de "la nostra meteo" d'Òrrius he tret les següents conclusions, que en cap cas són gaire riguroses per falta de dades.

Tanmateix, he tingut en compte les temperatures, la precipitació, el vent, les glaçades... que es produixen a banda i banda de la Serralada, i en aquest sentit he tingut en compte les dades de les estacions meteorològiques de Vilanova del Vallès a 133 metres sobre el nivell del mar i Cabrils, tan sols a 81 metres sobre el nivell del mar.

És evident que sí hi haguès una estació al vessant del Vallès entre els 300 i 400 metres i una altra al vessant Maresme a la mateixa alçada, les conclusions que treuríem encara serien més aproximades a la realitat.

Però malgrat la rigurosa calor que va fer a la Serralada Litoral , no es van batre massa records.

A Òrrius que nomès hi ha dades des del 2009, es va arribar a 37, 4 graus.
A Cabrils van arribar nomès fins els 31,9 graus i el 23 de juliol de 2009 van assolir els 38,4 graus.
A Vilanova del Vallès per la seva part van arribar als 39,1 graus, però el 13 d'agost de 2003 van assolir els 39,3 graus.
En termes generals, la mitja de la temperatura màxima anual, normalment és un 1'5 graus més alta a Vilanova que a Cabrils.


Quant al costat oposat del termòmetre, a Cabrils no fa fred perquè com a temperatura mínima, l'hivern del 2001 van arribar a -1,4 graus.
Pel contrari Vilanova del Vallès duria semblar la Siberia quan el dia de Nadal del 2001 es va arribar a -9 graus.
En aquest sentit, a Cabrils nomès gela de mitja 1 dia cada 2 anys i a Vilanova del Vallès 39 dies a l'any i la mitja de la temperatura mínima anual, normalment és 4,2 graus més baixa a Vilanova.

Per tant, queda clar quin és el vessant obac i el vessant solell i on a l'estiu la marinada manté el termòmetre a ratlla.

Pel que fa a la precipitació pràcticament plou el mateix, uns 600 litres per metre quadrat i any, tant a Cabrils com a Vilanova, però a Cabrils hi ha més probabilitat que bona part d'aquests litres caiguin en poques hores. Així el 31 de juliol de 2002 es van registrar 111 litres per metre quadrat en 24 hores.

En aquest sentit, tambè cal destacar que a Vilanova aquesta pluja es recull en 154 dies de mitja a l'any i a Cabrils nomès en 85 dies.

Per últim, les ratxes de vent poden arribar a ser més fortes a Cabrils i el 15 de novembre de 2001 es va registrar una ratxa de 114 quilòmetres per hora. Mentre que amb les ventades del mes de gener del 2009 a Vilanova nomès es va arribar als 67 quilòmetres per hora.

Desprès d'aquest garbuix de xifres d'avui, la setmana vinent sense falta La Fonteta de Can Gurri.





1 comentari:

Marc Llach ha dit...

Bon repàs de la climatologia a banda i banda de la nostra serra! Jo visc a Premià i també ho tinc ben controlat tot això, fins i tot he realitzat alguns estudis termomètrics per la zona. Sóc el propietari de les estacions automàtiques d'Òrrius i Vallromanes (Can Maimó). Aquesta última no actualitza dades des de fa un mes per un problema informàtic, espero poder-la posar on-line ben aviat. Comentar que les dades que ofereixen ambdós estacions són 100% fiables, tot i que en algun cas hi falten dades d'alguns dies. La d'Òrrius ja funciona a ple rendiment. De moment tenen una sèrie curta, però espero que durin molts anys i poguem recopilar moltes dades.
És increible com en questió de 4-5 km poden variar tant les temperatures, sobretot a l'hivern. Aquestes "raconades" tan continentals a l'obaga de la serra són veritables nius d'aire fred=petits microclimes, fins i tot hi sol fer més fred que a la mateixa plana del Vallès. M'he trobat diferències de l'ordre de 10º alhora entre Premià i Vallromanes, en una tarda-vespre qualsevol d'hivern amb cel serè, quan per exemple aqui a Premià encara estem a 8 o 9º i a Vallromanes ja hi glaça amb -1ºC.
L'exemple potser més clar d'aquests microclimes seria Vallgorguina, un autèntic congelador a l'hivern!!!!! Et deixo el link de la meva pàgina web per si vols fer-li una ullada: www.meteopremia.com
salutacions i gràcies per oferir-nos aquest blog!