dilluns, 13 de desembre del 2010

LA FAUNA DE LA SERRALADA LITORAL III: EL CABIROL

El cabirol

Fa uns mesos vaig començar a parlar d'animalons que ens podíem trobar per aquestes muntanyes. Avui li toca el torn a un mamífer que ara fa nomès 20 anys no el podíem veure per aquestes muntanyes, tanmateix estava totalment extingit.

Però l'hivern de 1993 es van introduir uns quants mascles i unes quantes famelles a la serralada del Montnegre, procedents de les Landes de la Gascunya al sudoest de França.

Mica a mica el cabirol s'ha anat estenent a les serralades veïnes i de quatre o cinc anys ençà no és difícil trobar rastres i amb una mica de sort veure'n algun per aquestes contrades. Jo de moment nomès n'he vist un.

Però com és el cabirol?

El cabirol és un cèrvid de reduides dimensions, ja que quan és adult pesa entre els 15 i els 30 Kgs, i té una llargada de poc més d'un metre.

Té com a caracterísitca no allunyar-se gaire d'un territori molt reduit, per tant això fa que sigui una presa fàcil. Actualment, un dels seus depredadors principals del Parc, són els gossos asilvestrats.

El cabirol és un animal totalment hervíbor. Els mascles presenten tres banyes petites que muden cada any a principi d'hivern.

A l'estiu el seu pèl és entre vermellós i torrat, tornant-se gris a l'hivern.

Són molt característics els sons que emeten, molt semblants a lladrucs.

Malgrat és relativament fàcil veure'l en aquesta serralada, al contrari del que es podia pensar és molt difícil de trobar-lo al Montseny, on cada any es fan comptats avistaments.

Per últim, comentar que generalment serà més fàcil veure'l a la vessant vallesana, que no pas a la vessant de marina, així ho demostren les passes que van seguir aquells primers cabirols introduits ara fa 17 anys.

La setmana vinent una nova Gramàtica del Caminant.

5 comentaris:

Trueno ha dit...

amplien el Parc!! Gran notícia pel Cabirol!! http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=192292&idioma=0

pd: bon post!!

Anònim ha dit...

Gràcies pel teu blog, Toni.
Fa una setmana vam veure 4 exemplars, un mascle i tres femelles, davant casa meva, a Sant Fost de Campsentelles, creuant un carrer ample. Són molt espantadissos, com la gran majoria d'herbívors....va arribar un cotxe i......van marxar. Llàstima no vaig tenir temps de fer la foto.

Jordi B. ha dit...

En les sortides que faig sovint de bon matí per la muntanya, he vist uns quants exemplars de cabirols a Sant Mateu, (Premià de Dalt) Roca d'en Quim del Virat (Argentona)i un mascle i una famella a Céllecs (Òrrius).

Toni ha dit...

He vis aquet mes de septembre un exemplar travesant la pista de la serralada de Marina desde Vallromanes a Teià. I algun cop els veig a Dosrius i Vallderiolf

manel Cal Geperut ha dit...

Bon dia , el dimecres, 6 de novembre de 2019 a les 7.30 del mati hem vist dos exemplars a la serralada , a la carretera BV 5011 entre Badalona i Montcada !!
es molt emocionant veure'ls...