diumenge, 4 de març del 2012

CAN GIRONA I LES FONTS MARTORELLENQUES A LA REVISTA NOTES

            La Font de la Mercè, una font de la finca de Can Girona

La revista Notes és una miscelània que aplega articles de recerca i divulgació principalment de Mollet del Vallès, però també d'altres municipis del Baix Vallès. La publicació d'aquests articles al voltant de tradicions, fets, persones, indrets, entitats... d'aquestes contrades és una molt bona manera de posar a l'abast de tothom la història local, i no pas per ser local menys important per entendre perquè han passat certes coses, perquè passen i poder fer una previsió de cap a on anem.

La revista Notes surt anualment, concretament el 22 de gener, coincidint amb Sant Vicenç, festa Major d'Hivern de Mollet. Per adquirir-la us heu de dirigir a l'OAC de l'Ajuntament de Mollet.
Aquest 2012 ha sortit el número 27 d'aquesta col.lecció i concretament en aquest número trobem dos articles que fan referència a Martorelles.

A Les fonts i l'ús de l'aigua a Martorelles l'Adolf Candela i l'Ariadna Cano ens donen conèixer la importància de l'aprofitament de l'aigua com a recurs natural per part de tota la gent que ha viscut a Martorelles des dels ibers fins el segle XXI, tot parlant de la geologia, del bosc com a generador d'activitat econòmica i comercial, de l'arqueologia de les fonts...

Per altra banda, en Joan Sanjuan a Can Girona, una finca singular de Martorelles de Dalt, ens fa una acurada descripció de la història humana i econòmica durant el segle XX de Can Girona. Malgrat, que hi ha referències del 1626, els últims 100 anys la finca ha tingut una vida força agitada plena de clars i obscurs i de fet aquests antecedents ens ha de posar en alerta sobre el futur d'aquestes muntanyes.

Avui no serà el últim dia que farem referència a la revista NOTES, de fet des de 1987 que va sortir el número 1, hi ha força articles que parlen sobre fets i indrets que ens són molt propers: Castellruf, la Cartoixa de Montalegre, l'excursionisme a Mollet el segle XIX...

Per últim, us aconsello que seguiu els blogs de dos dels autors d'aquests articles. D'una banda, l'Adolf Candela, és coautor del llibre "Les Fonts Martorellenques" editat l'any 2011 i el trobareu a                    www. somdedalt.blogspot.com  i en Joan Sanjuan que és enginyer tècnic industrial i llicenciat en Història Moderna i Contemporània i trobareu els seus escrits i pensaments a http://www.joansanjuanesquirol.webnode.es/

Ja estic frissós per tenir el nou llibre d'en Victor Pàmies "En cap cap cap"

2 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Pots creure't, Toni, que hi he estat molt a Can GIrona i no recordo aquesta font? Hi vaig fer colònies d'estiu entre 1985 i 1987 i, de fet, és on ens vam conèixer la meva dona, la Cristina i jo.

I el llibre és al forn. Hi estic acabant d'afegir els ingredients secrets i a veure si el podem tenir acabat ben aviat.

Gràcies, mecenes!

Adolf ha dit...

Víctor: no se si et refereixes a la font de can Girona, però aquesta font està just a sota mateix de la casa, al costat del torrent formant un indret ombrívol i acollidor. Fes-hi una visita, t'ho recomano.