dissabte, 20 de juliol del 2013

RELLOTGES DE SOL



Alguna vegada ja hem parlat del concepte d'economia de l'aigua que hi havia a les masies, de fet sempre que es construia un mas, calia que a prop hi haguès un punt d'aigua. Si hi havia una font era perfecte, sinò es buscava una veta d'aigua i es construïa un pou.
A continuació moltes vegades es feia una bassa per emmagatzemar aquesta aigua.

Un altre element que tenien moltes masies i també algunes ermites i esglèsies, eren el rellotges de sol, que en aquells temps eren l'estri més utilitzat per saber l'hora.
Sorprenentment, malgrat que avui dia no ens hi fixem encara ens envolten molts rellotges de sol. Tanmateix, a dia d'avui han caigut en desús i moltes vegades ignorem la seva existència.

Curiosament l'Inventari de Rellotges de Sol dels Païssos Catalans www.gnomonica.cat reflecteix que el Vallès Oriental amb 454 rellotges és la més llustrada en aquesta qüestió, seguida molt de prop pel Maresme amb 452. Per tant, això ens indica que en els pobles i viles que hi ha a tocar de la Serralada Litoral és molt fàcil veure'n.

A Vallromanes n'hi ha 13 i  el de l'esglèsia de Sant Vicenç inclús té lema "Jo sense sol i tú sense fe cap dels dos no valem ré".
Val la pena consultar la página web de la Societat Catalana de Gnomònica, cada rellotge té una fitxa, amb una fotografia, la ubicació, el material amb el qual s'ha fet, una breu descripció, l'autor i el lema.
Potser no ho sabeu i cada dia passeu caminant per davant d'un.

El mes vinent parlarem de la pluja de les Perseides.