dissabte, 7 de setembre del 2013

MONTSENY IX. L'ESPAI MONTSENY


La setmana passada aprofitant que estava a Viladrau vaig visitar aquest nou Centre d'Interpretació del bandolerisme i la bruixeria  inaugurat el passat mes de maig dins la nova marca turística Boscos de Bruixes i Bandolers.

En aquest sentit, Viladrau té una relació molt íntima amb els fenòmens de la bruixeria i el bandolerisme. A començaments del segle XVII, el poble va viure de prop l’onada de repressió de la bruixeria que va tenir lloc a la Catalunya interior: catorze dones van ser acusades de bruixeria i ajusticiades i per altra banda,  al terme de Viladrau es troba el mas la Sala, casa natal d’un dels bandolers més famosos del país, Joan Sala, Serrallonga.


L’Espai Montseny compta amb tècniques museogràfiques que inclouen audiovisuals de gran format disponibles en quatre idiomes, hologrames i multiprojeccions en una iniciativa inèdita fins ara al país. En concret, hi ha dos muntatges audiovisuals (l'Espai Bandolers i l'Espai Bruixes) amb efectes d’imatge i so, que s'endinsen en les atmosferes màgiques dels boscos del Montseny. El públic hi veu aparèixer i desaparèixer hologrames de bandolers i de dones d’aigua i assisteix també a rituals de bruixes. 

Tanmateix, també neix també amb vocació de ser un pol de dinamització turística de la zona i inclou un punt d’informació turística sobre el Parc Natural del Montseny i propostes d'excursions i activitats lúdiques i culturals.

Una vegada us he presentat l'espai, permeteu-me fer un parell d'apunts sobre aquest nou equipament.

1. Certament la tecnologia i l'ambientació són molt bones, però els continguts penso que són fluixos i no atrapen al visitant. En aquest sentit, passen els anys i encara em quedo amb l'audiovisual Les estacions del Montseny que fan a Can Casades, Santa Fe del Montseny.

2. L'Espai Montseny està mal ubicat, lluny del centre del poble i de l'inici de la majoria de les excursions, si ha d'anar expressament i això fa que la tarda de divendres que vaig anar-hi, jo era l'únic visitant.
Suposo, espero i desitjo que dissabte i diumenge l'afluència de públic puja una mica.

Per fer aquesta entrada, he extret informació de l'edició digital del diari Ara del 24 de maig de 2013.

La propera setmana enllaçarem el blog per la Independència.

1 comentari:

Carles Armengol ha dit...

Ja he publicat la meva entrada de l'11 de setembre per la cadena de blogs.
http://carmengol.blogspot.com.es/2013/09/per-una-nova-renaixenca-la.html