divendres, 23 de gener del 2015

L'EXCURSIONISME, BRESSOL DE GAIREBÉ TOT


 
Sota aquest títol s’ens presenta el dossier central del número 8 de la revista Vallesos. Aquesta història comença durant la segona meitat del segle XIX, quan a Catalunya es van produint algunes manifestacions de caire clarament excursionista.
Però no és fins el 1876 que hi ha constància de la primera entitat, l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques, fundada a Barcelona i la seva finalitat és  investigar tot quant meresca la preferent atenció baix los conceptes cientifich, literari y artístic en nostra benvolguda terra”.
En el Vallès tenim Sant Llorenç de Munt, el Montseny, La Serralada Litoral i el Cingles de Bertí i Gallifa i evidentment la proximitat amb Barcelona va fer que aquestes contrades fossin destinacions de moltes d’aquestes primeres excursions.
Tal vegada, no és fins el 1908 que a Sabadell es va fundar el Centre Excursionista del Vallès i és en aquests moments en el tombant de segle que l’excursionisme cada vegada és converteix en una activitat més esportiva.
Per entendre aquesta evolució, des de la vessant més investigadora de les beceroles fins l’excursionisme d’avui dia, aquest dossier ens acosta les idees i les maneres de fer entre d’altres d’en Francesc Maspons, Pau Vila, Salvador Llobet, Joan Montllor, Jaume Oliveras, Josep Barberà, Jordi Icart, Quim Solbas i Lluís Mas.
Per tant, aquest número 8 de la revista Vallesos esdevé una lectura recomanadíssima si volem conèixer la historia d’aquests més de 100 anys d’excursionisme vallesà.
Properament,  caminarem per la vall d’Olzinelles.