dimarts, 21 d’abril del 2015

15 RECOMANACIONS PER SANT JORDI




       Un any més quan arriben aquestes dates, us presentem unes recomanacions literàries molt vinculades als continguts del blog i també molt relacionades amb les muntanyes i territoris que trepitjem.
        Les 15 recomanacions d'enguany són les següents,

1.     Maresme 17 itineraris. Rafa López. Cossetània Edicions. Col.lecció Azimut Comarcal. Sèrie Senderisme. Novembre del 2013.  Com de costum, l’autor ens proposa itineraris per deixar el cotxe a casa i fer l’aproximació en transport públic. Itineraris per conèixer aquesta comarca, per trepitjar sauló, per caminar entre pins i alzines suredes, per pujar a cims i castells, per gaudir de rieres, fonts i estanys i també de cireres, vinyes i flors i gairebé sempre veient el Mediterrani.

2.     Els noms populars de núvols, boires i vents. Albert Manent I Joan Cervera. Novembre de 2008.  Segons els mateixos autors, aquesta obra fa un inventari poc estudiat d’aquella cultura que tant contribueix a enriquir la dialectologia. Després d’una recerca exhaustiva pels 46 nuclis del Vallès Oriental, han aplegat 260 noms diferents que la gent aplica a núvols, boires i vents en aquestes contrades. Sens dubte, treballs com aquest ajuden a preservar la cultura popular, quan mica a mica van desapareixent aquelles generacions que han viscut la vida camperola i que constantment miraven al cel patint per les seves collites.

3.     Camins d’aigua. Passejades per 100 fonts de Collserola. Miquel Tormos i Rami. Ediciones Desnivel. Març de 2007.  Fa unes setmanes vam fer la primera incursió a Collserola i per tant avui és obligat recomananar aquesta guia per conèixer les fonts d’aquesta serra. Cal dir que malgrat hagin passat vuit anys des de la seva publicació, avui dia encara és la millor guia per posar a la motxilla i arribar i conèixer les fonts d’aquestes contrades.

4.     Fonts . Itineraris per les fonts de Mataró i municipis de l’entorn. Grup Llavor. 1986. Una guia de fa gairebé 30 anys amb vocabulari de la década dels 80, amb termes una mica allunyats de l’espèrit conservacionista que tenim avui dia.
La informació que dóna de les fonts és força extensa, incloent-hi fins i tot un análisis bacteriològic de l’aigua de cadascuna d’elles. Sens dubte, és un exercici molt interessant intentar seguir aquests itineraris el.laborats fa tres dècades. En aquest sentit, encara podem reconèixer el paisatge que descriu aquesta guia?

5.     A dinar! Ada Parellada. Editat per Columna Edicions, dins la col.lecció Pràctics el setembre de 2004. Amb aquest receptari per nens, la cuinera granollerina ens acosta receptes molt atractives pels més menuts de la casa. Entre les més exòtiques hi podem trobar la crema de carbassó amb peta-zetas, la truita de patates xips i crispetes o els guspaguetis a la carbonara. Però no patiu que també trobareu plats més convencionals.

6.     Farsa. Màrius Serra. Editorial Planeta 2006. En Màrius Serra l’any 2006 va guanyar el Premi Ramon Llull amb aquesta novela que ens acosta fins l’invent del Forum de les Cultures del 2004 que ara vist amb la perspectiva que donen aquests onze anys que han passat, podem pensar que això sí que va ser una farsa. Tanmateix, el món enigmàtic del joc i la farsa flagrant d’alguns comportaments públics, són els ingredients principals d’aquesta brillant paròdia de la societat en què vivim a pricipis del segle XXI.

7.     Pinyonaires.  Josep Cot i Antoni Gimeno. 2014. A les recomanacions de l’any passat hi figurava el primer llibre d’aquests autors “Oficis i jornals del bosc”. Enguany, acaben de publicar un nou llibre on tracten l’entorn de l’aprofitament de la pinya en un sentit ampli, des de la recol.lecció, el transport i l’emmagatzemament de la pinya fins l’extracció dels pinyons i la seva comercialització. També expliquen tot el referent a les tasques necessàries en un bosc de pi pinyer per a un bon rendiment. Aquest Sant Jordi será fàcil trobar-lo a les llibreries.

8.     Els ocells del Montseny. Josep Ribas Falomir. Museu de Granollers. Treballs del Museu de Ciències Naturals de Granollers, núm 6. 2014.  Aquest és un llibre extens i contundent. És dels llibres considerats de referència, d’aquells que no es llegeixen però es consulten sovint.
És el resultat d’un estudi meticulós a partir d’unes pautes estandarditzades. Indicca les citacions que s’han publicat sobre tots els ocells del Montseny i la seva rodalia. S’exposa la seva distribució, abundancia i tendències poblacionals a partir de dades recopilades pel mateix autor al llarg de trenta anys.

9.      Excursionistes recordats. Josep Barberà i Suqué. Publicacions de l’Abadia de Montserrat.  Març de 1996. El gener d’aquest any, feiem una entrada sota el títol “L’excursionisme, bressol de gairebé tot” on repassàvem els gairebé 140 anys de l’excursionisme català, a través d’alguns dels seus protagonistes. En aquest sentit,  aquest llibre és un recull bibliogràfic de les publicacions d’unes persones que amb la seva obra escrita, han engrandit la literatura excursionista catalana. A més a més l’autor, hi afegeix un drig personal, tant si ha conegut directament les persones biografiades com si només n’ha tingut referències indirectes. Tanmateix, hi trobarem fins a 45 “excursionistes” entre els quals hi ha Jacint Verdaguer, Pompeu Fabra, Joan Amades, Ernest Mallafré, Salvador Llobet…

10. Guia del Parc Montnegre i Corredor. Gonçal Luna. Diputació de Barcelona 2005.  Segurament la millor guia per fer una primera aproximació a aquestes muntanyes, doncs té la gràcia de parlar-ne des de molts àmbits, natural, històric, quotidià, artístic, científic…

11. Camins històrics entre el Vallès i el Maresme. Francesc Costa Oller. Edició digital. www.laserraladalitoral.com Mataró 2015. L’autor passeja per la historia d’ aquests camins que pujàven fins els colls, com ara encara ho fan, però a diferencia d’avui dia que els fem servir per anar d’excursió, anar a buscar bolets o fer una volta amb la BTT,  abans servien per dur el peix i els enciams al mercat, per arribar al bosc i a la carbonera i per anar a vigilar el raïm

12. Certes mentides. Una petita tràgedia Joan Barril. Edicions Columna. Març del 2002. Aquest any ens venia molt de gust llegir i recomanar alguna novela d’en Joan Barril.
Les mentides poden tenir una mida i un caràcter molt diferent,    poden ser petites, grans, piadoses, maquiavèliques… amb el rerefons de l’adopció i la idoneïtat per la paternitat, els personatges de Certes mentides no són exactament el que aparenten i converteixen el que semblava una història de sentiments i emocions, en un relat ple d’intriga i suspens.

13.  Fonts i mines del rodal de Sabadell. Ricard Molins i Romeu, editat el 1984 i reeditat el 2009 per Fundació Ars. Guía de més d’un centenar de fonts del rodal de Sabadell, entenent per rodal, la porció de terreny que pertany a un altre terme però que està a prop. En aquest sentit, l’eix vertebrador d’aquest treball és el Riu Ripoll i les mines i les fonts que s’hi descriuen estan a tocar dels rius, rieres i torrents de la seva conca.
Trobareu la relació completa a Fonts d’Arreu IX, publicat el juliol de 2014.
Finalment, esmentar que la manera més fàcil d’obtenir aquest llibre, és anar al servei de prèstec de les biblioteques de Sabadell.
 
14. El Paisatge Fluvial del Besòs, Ahir, avui i … demà? Consorci per a la Defensa del Riu Besòs. 2005. Ara fa 10 anys que es va publicar aquest treball que ens acosta imatges de la conca del Besòs en diferents moments del segle XX, tot comparant-los i valorant allò positiu i negatiu de cada moment. Enguany també és interessant fixant-nos en el futur que es preveia fa una dècada i si té molt o poc a veure amb la realitat. Finalment, és un document molt bo per conèixer els torrents i les rieres de tota la conca.

15.  L’alzinar. Quaderns de Camp. Vall d’Olzinelles (Montnegre). Martí Boada, Josep Llobera, Josep Montasell, Joan Oller i Carles Puche. Ajuntament de Sant Celoni. 1984.  Magnífic quadern de camp sobre la Vall d’Olzinelles, excursió que us vam presentar el mes de febrer i que aquest treball de caire clarament pedagògic complementa, tot analitzant la vegetació i la fauna que trobarem i elements d’interès històric-antropològic. En aquest sentit, cal destacar el capítol relacionat amb l’aprofitament del bosc.

Properament, parlarem d' "El reto de Eva".

1 comentari:

Rafa ha dit...

Hola Toni,

Moltes gràcies per recomanar un altre dels meus llibres.

Salut i que caminis molts km