diumenge, 22 de maig del 2016

CINGLES DE BERTÍ IV. ITINERARIS PELS CINGLES DE BERTÍ DES DE RIELLS DE FAI.




Aquest llibret editat per la UEC de la Vall del Tenes l’any 2002 és un recull de set itineraris que s’han fet al llarg dels anys a la Marxa Passeig organitzada per aquesta entitat cada mes d’octubre.

Els itineraris tenen una llargada d’entre 12 i 20 quilòmetres i uns desnivells positius entre 300 i 600 metres, per tant,  tots es poden fer en sortides matinals durant tot l’any. Tanmateix, sempre caldrà portar aigua, doncs són escasses les fonts que trobem en aquestes contrades.

Al marge dels itineraris, aquest llibre també ens fa una breu descripció dels Cingles de Bertí, del clima, de la vegetació, del relleu, de les parròquies, les llegendes, dels graus…

En aquest sentit, abans que existissin les carreteres construïdes a la segona meitat del segle XX, els graus que uneixen els camins de la plana i de les valls amb la zona alta de la cinglera, eren els únics camins per fer a peu o amb cavalleries i eren utilitzats per anar a vendre les mercaderies i subministrar queviures als més allunyats dels nuclis de població.

Cal dir que els graus presenten alguna dificultat per la forta pujada i desnivell, però ens ofereixen les sorpreses paisatgístiques més grates.
Destaquem el grau Mercader, el grau Traver, el grau de Quintanes, el grau de les Escaletes, el grau de l’Ullà i el grau de Les Avellanedes.


Properament, pujarem al Turó de les Onze Hores.