diumenge, 18 de desembre del 2016

CINGLES DE BERTÍ XI. LES FONTS DE CAN TRAVER


               
                        La Font-Rellotge de Can Traver

Quan el mes d'abril vam fer la Bastarda, nosaltres que no coneixem a fons la zona, poc ens podíem imaginar que quan passàvem per davant del restaurant de Can Traver, dins el recinte del restaurant,  hi havia tres fonts i no només això, sinó a més a més una d'elles és una magnífica font rellotge.

Can Traver és un restaurant amb molta solera ubicat a Bigues, concretament al carrer de Can Ribas s/n i per veure les fonts cal anar-hi un dia que el restaurant estigui obert i no està de més, fer una mica de "gasto", fent un bon àpat.

La primera font, es troba al patí de la masia, sota un porxo, al costat de la porta d'entrada. Es tracta d'una construcció de pedra lligada. El conjunt té tres funcions; una és bastir el pou que hi ha a sota, una altra sustentar el porxo que l'aixopluga amb una columna de pedra i dues de fusta i una última de font. Presenta dues sortides d'aigua ben diferenciades; per una banda, la que queda al costat de la porta d'entrada a la masia, consta d'una pedra esculpida al frontal amb forma de gerra, la inscripció 1872, un broc de metall i a sota una pica de pedra picada ovalada.

 Al costat contrari l'aigua rajaria per un broc de ferro amb forma de petita teula encastat a una gran pedra porosa situada al capdamunt, sota hi ha una pica rectangular que descansa en un pedestal de pedra. Aquesta font rebia l'aigua del pou situat a sota mitjançant un sistema de bombeig, fent rodar la roda que té al costat. Encara avui es pot veure el sistema d'engranatges. Malgrat que la font ara no es fa servir, està perfectament conservada.

La segona font, la trobem a la part de dalt de la masia, en un extrem d'una gran terrassa i al costat del camp de futbol de la finca. Un robust i llarg mur de pedra lligada, a diferents alçades, li fa de paret. A la part central i més alta de la paret, hi ha una gran obertura on està ubicat el broc, l'element més significatiu del conjunt; fet amb una gran pedra treballada, amb forma acolçada, on se li ha practicat un canaló per on l'aigua deu brollar. A principis de desembre de 2016 està eixuta.  Quan raja l'aigua cau en una pica rectangular de pedra picada,

Finalment, trobem la font rellotge, es tracta d'una singular font ornamental, amb un rellotge mecànic incorporat. L'aigua que alimenta la font, és la que fa funcionar el mecanisme del rellotge. La font queda protegida per una petita barana de ferro i envoltada de pedres poroses i plantes d'aigua.
Desconec la procedència de l'aigua que alimenta la font i em sap greu no poder donar-vos més informació sobre aquesta magnífica font, però de moment no en sé més. Seguiré buscant, per poder ampliar en un futur aquesta descripció.

Part de les explicacions de les fonts, les he extret de www.encos.cat.

Properament, començarem a caminar pel Moianès.