dijous, 8 de desembre del 2016

LES FONTS URBANES DE CABRILS



                           Font de Can Manyana
                                               
Avui us presentem un recorregut incomplert per les fonts urbanes de Cabrils, doncs una vegada érem a casa per transcriure l’itinerari d’avui ens hem adonat que com a mínim ens manquen dues fonts, la Font de la Creueta i la Font de Montcabrer.

Per tant, durant les properes setmanes tornarem a Cabrils per acabar d’arrodonir la ruta. Una ruta ben curiosa, doncs Cabrils té la singularitat d’estar farcida de fonts urbanes i per exemple en els escassos 1.300 metres de l’itinerari d’avui trobem 6 fonts.

 Finalment, esmentar que les descripcions de les fonts les he extret de www.encos.cat.

L’ITINERARI

0,000Qm. 0,000Qm. Iniciem el recorregut d’avui en el Centre Cívic la Fàbrica de Cabrils i anem pel carrer del Torrent Roig, deixant a l’esquerra La Concòrdia.

0,075Qm. 0,075Qm. Girem a l’esquerra cap al Camí de Can Pons.

0,075Qm. 0,150Qm. El nostre camí continua a la dreta en sentit ascendent.

0,080Qm. 0,230Qm. Font dels Quatre Camins. La part alta del seu frontal està fet de rajoles de colors verd i groc formant unes amples ratlles transversals, la part baixa és de lloses escairades. Al mig hi ha una aixeta de polsador per on avui en dia raja aigua de la xarxa municipal i cau en una pica d'una sola peça de pedra picada que descansa en un pedestal de pedra. Al damunt de la sortida d'aigua hi trobem un gravat fet amb rajoles per l'Ofèlia Sanz l'Agost de 1985 representant motius florals i el nom de la font. Segons les informacions d’una parella de veïns, sembla ser que anys enrere l'aigua d'aquesta font era natural, ho demostra també la cisterna que queda al damunt i que encara es pot veure pel registre situat a l'esquerra.

Ara desfem el camí que hem fet fins arribar a la cantonada del Camí de Can Pons amb el carrer del Torrent Roig i posteriorment girem a l’esquerra.

0,035Qm. 0,420Qm. Font de Can Manyana. Es tracta d'una font d'aigua de la xarxa amb una aixeta amb pulsador. La font combina obra arrebossada i pedra. La pica és rectangular i descansa en un pedestal. Al frontal hi ha dos gravats en ceràmica representant feines del camp.

Ara creuem el carrer Torrent Roig i continuem pel carrer d’Emília Carles, obviant els carrers que ens menen a banda i banda.

0,150Qm. 0,570Qm. Font d’en Cosmet. Font d'aigua de xarxa, situada a peu de carrer, entre dues escales que pugen a un petit jardí que queda al damunt. La font està insertada dins la paret, en forma de capelleta, té el frontal enrajojat, una font de polsador i una pica semi-circular de pedra picada.
Continuem recte fins el final del carrer i a continuació baixem per darrera l’esglèsia pel carrer Mestre J. Jambert.

0,130Qm. 0,700Qm. Plaça de l’Esglèsia, nomès entrar a la plaça, a l’esquerra, trobem l’esglèsia de la Santa Creu. L'edifici actual, modern, fou acabat el 1775 i s'aixecà sobre l'antiga capella i el cementiri. És d'una sola nau, amb un campanar quadrat construït l’any 1915 a càrrec de la família Tolrà. L'església és d'estil barroc a l'exterior, especialment a la façana. El portal és senzill, de pedra i hi ha gravada a la llinda la data de construcció entre dos xiprers -també gravats-. L'interior, d'estil neoclàssic, està molt reformat amb algunes pintures al sostre.

Quaranta metres davant nostre trobem la Font de la Plaça. Actualment l'aigua que hi raja és de la xarxa. La paret de la font està feta d'obra arrebossada i pintada, el coronament té forma corbada. El frontal queda dins la paret i està enrajolat. El broc representa una mena de peix. El més destacable d'aquesta font és la pica, tota feta de pedra picada, de forma semi-circular i que descansa sobre un pedestal de la mateixa pedra.

Ara seguim pel carrer Castell.

0,025Qm. 0,765Qm. Girem a l’esquerra. Només 10 metres més endavant girem a la dreta pel carrer de la Pujada de la Creueta.

0,025Qm. 0,800Qm. Girem a l’esquerra pel carrer de Sant Salvador.

0,100Qm. 0,900Qm. A la cantonada amb el carrer Lluís Colmenar trobem la Font de la Barretina.  Font d'aigua de xarxa adossada a la paret d'una casa amb una petita escultura de ferro simbolitzant una barretina, d'aquí el seu nom. El frontal, enrajolat, queda enmarcat per maons acabats en volta. L'aixeta és de polsador i la pica rodona de pedra picada s'aguanta a la mateixa paret.

Ara pugem pel carrer Lluís Colmenar i 10 metres més endavant, girem a l’esquerra pel Passatge de la Font Sagrera.

0,130Qm. 1,040Qm. Font Sagrera. La font és una construcció d'obra coberta amb volta catalana. Al fons es pot veure el registre de la mina i a l'esquerra una pica rodona insertada a la paret. La singularitat d'aquesta font és que l'aigua rajava per bombeig, fent rodar la roda que té al costat. L'entorn està ajardinat, amb bancs per seure i ombra. Malgrat que no raja, la font i l'entorn estan força ben conservats.

Ara sortim de la placeta de la font baixant per les escales que ens porten fins el carrer del Torrent Roig. Un cop aquí girem a l’esquerra per l’esmentat carrer.

0,225Qm. 1,290Qm. Centre Cívic La Fàbrica de Cabrils inici i final de l’itinerari d’avui.

Properament, anirem d'excursió al Puiggraciós.