dijous, 16 de novembre de 2017

ELS HABITANTS DEL PARC. MILOCA





A la pàgina 3 de La Pinya, el butlletí d'informació municipal de Vallromanes, aquest mes d'octubre, dins una secció que s'anomena Ocells de Vallromanes, trobem una fotografia a mitja pàgina d'una miloca o aligot comú i un peu de pàgina on ens parla d'aquesta au.

Rapinyaire planador diürn de mida mitjana, d'uns 50 cm de longitud i uns 125 cm d'envergadura. En vol, destaca per les seves ales amples i arrodonides i una cua curta. Té una coloració marró molt variable, més fosca pel dors i més clara al pit i al ventre. A la majoria d'exemplars és característica la presència d'una taca blanca en forma d'U al pit.

Viu en boscos amb prats i herbassars. S'alimenta de rates i ratolins, serps, sargantanes, petits ocells i no fa cap lleig si s'ha d'alimentar de carronya. El podem trobar damunt d'un pal de telèfons o damunt d'una tanca.  

Espècie resident, que a l'hivern incrementa els seus efectius amb l'entrada d'exemplars provinents del centre i nord d'Europa. Pel que a la informació disponible sobre els vols nupcials indica que poden començar a principis de gener, però també es detecten parelles en vol nupcial fins a principis de maig. Les postes es realitzen entre finals de març i principis d'abril i a principis de maig ja s'observen polls acabats de nèixer. Normalment, de cada posta neixen 2 o 3 polls.

Per fer aquesta entrada he extret la informació de l'Atles dels ocells nidificants del Maresme, editat per Héctor Andino, Enric Badosa, Oriol Clarabuch i Carles Llebaria, el desembre del 2005.

Properament, presentarem una nova gramática del caminant.