dissabte, 30 de desembre del 2017

FONTS D'ARREU XXIV. FONTS DE MONTSERRAT




Fonts de Montserrat i indrets amb aigua.  Joan Soler i Gironès, Farell Editors. Juny del 2017, és sense cap mena de dubte un recull molt bo de les fonts montserratines. Quan fa cinquanta anys de la publicació de "Ermites i fonts montserratines" Amics de Montserrat. 1967 i vuit anys que va arribar a les llibreries "Fonts i punts d'aigua del Parc Natural de la muntanya de Montserrat" Cesca Casadesús i Eulàlia Comas. 2009, en Joan Soler, un jove geògraf d'Olesa de Montserrat ha tresquejat la muntanya màgica, el far de Catalunya, mitjançant quinze itineraris per acostar-nos a les fonts, però també a bassals, a cisternes, a degotalls, a coves, a mentideres i als impressionants enginys hidràulics de les ermites.

La singularitat d'aquest treball respecte a altres reculls de fonts d'altres indrets, és la gran quantitat d'enginyeria hidràulica que han desenvolupat els monjos al llarg dels segles, tot aprofitant l'aigua que regalima per les roques i fent conductes per recollir-la.

El llibre està estructurat en quinze excursions a diferents regions de la muntanya i mitjançant unes senzilles i aclaridores explicacions, l'autor ens descobreix mil racons que amaga Montserrat. Els itineraris tenen una llargada entre els 2,9 i els 15 quilòmetres, però la seva dificultat rau en els forts desnivells que tenen alguns trams d'alguns recorreguts.

L'únic aspecte del llibre que no m'agrada és la presentació de tres excursions on s'ha d'utilitzar el vehicle, doncs moltes de les fonts són a peu de carretera. Personalment, potser hagués indicat el punt on hi ha la deu d'aigua i hagués fet la descripció, però no hagués desenvolupat l'excursió, doncs el plaer no el trobem anant a buscar  fonts en cotxe, sinò caminant per corriols i camins, pujant i baixant per canals i de tant en quant en una raconada trobar quelcom que ens faci badar.   

Per tant, aquest 2018 resta pendent una excursió per anar a descobrir aquests enginys hidràulics en  espais a vegades tan indòmits com són els entorns de les ermites montserratines, sovint penjades de les agulles. A més a més, les dues úniques fonts montserratines que hem visitat en aquests blog, han sigut la Font del Portal a "Monestir de Montserrat - Sant Jeroni", publicat el juliol del 2015  i la Font Gran de Monistrol a Fonts d'arreu XV. Font Gran de Monistrol de Montserrat, publicat el setembre de 2015.

La setmana vinent aquest blog fa 10 anys i per celebrar-ho recordarem les 203 fonts que hem visitat aquesta dècada.